„Când a auzit el aceste cuvinte, s-a întristat de tot, pentru că era foarte bogat” (v.23)Pentru lectură și meditație – Luca 18:18-30Marcu 14:26-42; Mat. 20:22; Ps. 80:5; Ps. 126:5
1. Care era paharul care sta înaintea lui Isus?
2. Cum folosește Dumnezeu suferința?Vedem cum răspunsul pe care-l primesc rugăciunile noastre nu este întotdeauna răspunsul pe care-l dorește Dumnezeu. Un predicator spunea: „Cel ce cere lumină de la Dumnezeu să nu se plângă dacă lumina arde uneori cu căldura ei violentă și cel ce cere călăuzire să nu rămână surprins dacă Dumnezeu îl îndreaptă pe cărări pe care n-ar vrea să meargă.
Oliver Wendell Holmes spunea că este o regulă cu puține excepții faptul că oamenii care ne cer opinia, vor mai degrabă lauda noastră. Dumnezeu nu lucrează cu noi în felul acesta. Dacă cerem lumină și El vede că lumina aceasta nu ne va nimici, Dumnezeu ne va da ceea ce cerem. Observați că folosesc cuvântul „nimicit” nu „rănit”. Dumnezeu nu ne va feri de rănire – dacă durerea respectivă face parte din scopul Lui de a ne face mai buni.
Vedem acest principiu ilustrat în povestirea despre tânărul bogat. El i-a zis lui Isus: „Bunule Învățător, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?” Și Isus i-a răspuns: „Vinde tot ce ai, împarte la săraci și vei avea o comoară în ceruri. Apoi, vino și urmează-Mă!” (v.18,22). Tânărul bogat se desfăta în bogăția lui. Era cel mai important lucru din viața lui. De aceea Isus i-a cerut s-o pună de-o parte. Primul loc din viața fiecărei persoane trebuie să-I fie acordat lui Dumnezeu. Răspunsul pe care l-a primit tânărul bogat n-a fost cel pe care l-a vrut. Rezumatul ne spune că tânărul „s-a întristat foarte tare”. A primit răspunsul – dar nu l-a acceptat.O Dumnezeule, iartă-mă că de atâtea ori sunt ca tânărul bogat – cer lumină, dar când vine, nu sunt gata s-o primesc. Doamne, învață-mă să mă rog – și să și primesc. Îți cer aceasta în numele lui Cristos. Amin.
Lasă un răspuns